Vakiintuneet tittelit ovat tärkeitä, kun halutaan ilmaista henkilön asemaa tai tehtävää. Niitä käytetään erityisesti virallisessa tai ammatillisessa yhteydessä.​ On tärkeää käyttää oikeita ja asianmukaisia vakiintuneita tittelit kuin käyttää epävirallisia tai virheellisiä muunnelmia.​ Tässä artikkelissa annamme suosituksia vakiintuneiden tittelien käyttämiseen.​

1. Akateemiset arvonimet

Akateemisten arvonimien käyttö edellyttää henkilön suorittamaa tutkintoa tai ammatillista pätevyyttä.​ Yleisimpiä akateemisia arvonimiä ovat tohtori (esim. FT, dosentti), maisteri (esim.​ FM) ja kandidaatti (esim.​ kand.​).​ Arvonimen käytöstä riippuen, titteli voidaan kirjoittaa joko etunimen eteen tai jälkeen.

Esimerkiksi⁚

 • Maisteri Anna Virtanen
 • Anna Virtanen, filosofian maisteri
 • Tohtori Juha Koskinen
 • Juha Koskinen, dosentti

2.​ Ammattinimikkeet

Ammattinimikkeet osoittavat henkilön tiettyä ammattia tai tehtävää. On tärkeää käyttää oikeaa ja ajantasaista ammattinimikettä.​ Tämä auttaa määrittelemään henkilön pätevyyden ja ammattiaseman.​

Esimerkiksi⁚

 • Johtaja Maria Saarinen
 • Insinööri Mikko Väisänen
 • Lääkäri Liisa Karjalainen
 • Opiskelijaneuvonnan asiantuntija Aino Nurmi

3.​ Viralliset arvonimet

Viralliset arvonimet myönnetään henkilölle tietyn aseman tai ansioitumisen takia.​ Näitä arvonimiä ovat esimerkiksi ritari, suurlähettiläs tai professori.​ Kun käytät virallista arvonimeä, varmista, että se on oikein ja ajantasaista tiedon mukaista.

Esimerkiksi⁚

 • Professori Matti Järvinen
 • Everstiluutnantti Laura Virtanen
 • Suurlähettiläs Markku Lehtonen
 • Valtioneuvos Johanna Rantanen

4. Yrityksissä käytettävät tittelit

Yrityksissä käytetään usein erityisiä tittelinimikkeitä ilmaisemaan henkilön tehtävää tai vastuuta organisaatiossa.​ Näitä tittelit voivat olla esimerkiksi johtaja, päällikkö, asiantuntija tai assistentti.​ On tärkeää käyttää oikeaa tittelitorganisaation käytännön mukaan.​

Esimerkiksi⁚

 • Johtaja Antti Mäkinen
 • Myyntipäällikkö Sanna Niemi
 • IT-asiantuntija Timo Heikkinen
 • Henkilöstöassistentti Liisa Takala

Oikeiden tittelien käyttäminen auttaa luomaan ammattimaisen ja kunnioittavan vaikutelman.​ Muista kuitenkin tittelin käytön sopimattomuus epävirallisissa tai henkilökohtaisissa tilanteista.​ Kunnioitetaan henkilön titteliä ja käytetään niitä asianmukaisesti.

By Admin