IPS-paneeli (in-plane switching) on nestekidenäyttöjen (LCD) tekniikka, jossa nestekideruudukko on kiinnitetty kahden lasilevyn väliin.​ IPS-paneeli tarjoaa useita etuja verrattuna muihin näyttöpaneelityyppeihin, kuten näyttävät värit, laajemmat katselukulmat ja tarkka kuvanlaatu.​

IPS-paneelin merkittävin etu on sen kyky tuottaa erittäin eläväisiä ja tarkkoja värejä.​ Tämä johtuu siitä, että IPS-paneelissa nestekidemolekyylit ovat tasaisesti järjestäytyneitä ja pystyvät kääntämään valon paremmin läpi.​ Tämä takaa, että kuva näyttää realistiselta ja värikkäältä, oli katselukulma mikä tahansa.​ Toisin sanoen, värit eivät haalistu tai muutu näytön eri osissa.​

Lisäksi IPS-paneelin laajat katselukulmat tarkoittavat sitä, että kuva säilyy lähes samana, vaikka katselukulmaa muutettaisiin.​ Tämä on erittäin hyödyllistä esimerkiksi useiden ihmisten katsellessa näyttöä samanaikaisesti tai käytettäessä näyttöä eri kulmista;

IPS-paneelin tarkka kuvanlaatu tarjoaa myös erinomaisen kontrastin ja yksityiskohtien toiston.​ Mustat ovat tummia ja syviä, kun taas vaaleat sävyt ovat kirkkaita ja teräviä. Tämä tekee IPS-paneelista erinomaisen valinnan esimerkiksi valokuvaajille, graafisille suunnittelijoille ja videoiden editoijille, jotka tarvitsevat tarkkaa ja luotettavaa väritoistoa.​

IPS-paneeli on myös suosittu valinta pelaajille, koska se tarjoaa nopean vasteajan ja vähentää liikkuvaa häntää ilmiötä verrattuna muihin näyttöpaneelityyppeihin, kuten TN (twisted nematic).​ Tämä tarkoittaa, että liikkeet näytöllä ovat pehmeitä ja sulavia, mikä parantaa pelikokemusta.​

Yhteenvetona voidaan todeta, että IPS-paneeli tarjoaa erinomaisen kuvanlaadun, laajat katselukulmat ja tarkan väritoiston.​ Riippuen tarpeista ja budjetista, IPS-paneeli voi olla hyvä valinta sekä ammattikäyttöön että viihdekäyttöön.

By Admin