Snuuska, jota kutsutaan myös nimellä nuuska, on tupakointituote, jota käytetään erityisesti Pohjoismaissa.​ Snuuskaa käytetään tyypillisesti laittamalla se ylähuulen ja ikenen väliin, missä se vapauttaa nikotiinia ja muita aineita verenkiertoon.​ Snuuska on erilainen kuin tavalliset savukkeet, koska se ei polta tupakkaa ja siinä ei ole savua.

Snuuskan historia

Snuuskan historia ulottuu aina 1700-luvulle, jolloin sitä alettiin käyttää Ruotsissa.​ Alun perin se valmistettiin jauhettua tupakkaa sekoittamalla veden ja suolan kanssa.​ Tämä seos muodosti kostean massan, jota saattoi puristaa palloksi ja laittaa suuhun.​ Nykyään snuuska valmistetaan usein pastana tai pusseina, jotka asetetaan suun alle.​

Snuuskan vaikutukset ja riskit

Snuuskan käyttö voi aiheuttaa monia terveysriskejä.​ Koska se sisältää nikotiinia, se on riippuvuutta aiheuttava tuote.​ Snuuskan käyttö voi johtaa sekä fyysiseen että psyykkiseen riippuvuuteen. Lisäksi snuuska voi aiheuttaa haittoja suun terveydelle, kuten ikenien vaurioita ja limakalvojen ärsytystä.​

Snuuskaaminen voi myös lisätä syövän riskiä.​ Vaikka snuuskaaminen ei aiheuta keuhkosyöpää, se voi lisätä riskiä sairastua haima- ja suusyöpään.​ Lisäksi snuuska voi aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja sekä lisätä verenpainetta.​

Snuuska Suomessa

Suomessa snuuskaa myydään rajoitetusti.​ Sitä saa ostaa ainoastaan erityisistä myyntipisteistä, kuten Tullin myymälöistä tai laivoilta.​ Snuuskan myyminen muussa kuin erityisluvallisessa liikkeessä on kiellettyä Suomen lain mukaan.​

Suomessa snuuskan käyttö on yleistynyt erityisesti nuorten keskuudessa.​ Snuuskan saatavuus ja sen mainostaminen huomaamattomana vaihtoehtona savukkeille ovat osaltaan lisänneet sen suosiota.​ Tästä syystä on tärkeää tietää snuuskan riskeistä ja vaikutuksista terveydelle ennen sen käyttöä.​

  • Snuuskan käyttö lisää riippuvuutta nikotiiniin.
  • Snuuska voi aiheuttaa suun terveyteen liittyviä ongelmia.​
  • Snuuskaaminen voi lisätä syöpäriskiä.​
  • Suomessa snuuskaa myydään vain tietyissä myyntipisteissä.​

Jos harkitset snuuskan käyttöä, on suositeltavaa ottaa huomioon sen terveysriskit ja neuvotella asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.​

By Admin