Linux on avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä, joka tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet tietokoneen käyttöön. Jos haluat kokeilla Linuxia, mutta et halua luopua Windowsista, voit asentaa Linuxin rinnakkain Windowsin kanssa.​ Tässä artikkelissa kerromme, kuinka asennat Linuxin Windowsin rinnalle helposti ja turvallisesti.

Vaihe 1⁚ Varmuuskopioi tiedostosi

Ennen kuin aloitat Linuxin asentamisen, on tärkeää varmuuskopioida tärkeät tiedostot.​ Linuxin asentaminen voi vaikuttaa osioihin, joissa Windows-tiedostot sijaitsevat, joten on parempi olla turvassa ja varmuuskopioida tiedostot etukäteen.​

Vaihe 2⁚ Lataa Linux-jakelu

Valitse sopiva Linux-jakelu riippuen käyttötarpeistasi; Suosittuja vaihtoehtoja ovat Ubuntu, Fedora ja Linux Mint.​ Mene haluamasi jakelun viralliselle verkkosivustolle ja lataa asennuslevy tai luomistyökalu.​

Vaihe 3⁚ Luo asennuslevy tai USB-tikku

Kun olet ladannut Linux-jakelun, sinun täytyy joko luoda asennuslevy DVD-levylle tai luoda käynnistettävä USB-tikku.​ Tämä voidaan tehdä asennuslevyn luomistyökalulla, joka yleensä toimitetaan jakelun verkkosivustolla. Seuraa ohjeita tarkasti luodaksesi käynnistettävän levyn tai tikun.​

Vaihe 4⁚ Luodaan uusi osiointi

Ennen kuin asennat Linuxin, sinun täytyy luoda uusi osiointi kiintolevyllesi.​ Tämä voidaan tehdä Windowsin omien työkalujen avulla tai käyttämällä kolmannen osapuolen osiointityökaluja, kuten GParted. Luomalla uuden osion voit varmistaa, että asennat Linuxin erilliseen osioon ja et vaaranna Windows-asennustasi.​

Vaihe 5⁚ Asennetaan Linux

Käynnistä tietokoneesi uudelleen ja aseta asennuslevy tai USB-tikku asemaan.​ Käynnistä tietokone ja seuraa ohjeita, jotka näkyvät näytöllä asentamiseksi Linux-jakelu.​ Valitse asennuksen aikana uusi osio, jonka loit edellisessä vaiheessa, ja anna järjestelmän asentaa Linux valitsemaasi osioon.​

Vaihe 6⁚ Valinnainen⁚ Asennetaan käynnistysvalitsin

Kun asennus on valmis, saatat huomata, että tietokone käynnistyy suoraan Linuxiin ilman käynnistysvalitsinta.​ Käynnistysvalitsin antaa sinulle mahdollisuuden valita käyttöjärjestelmän, jota haluat käynnistää tietokoneellasi.​ Voit asentaa käynnistysvalitsimen käyttämällä esimerkiksi GRUB-ohjelmaa tai Windowsin omaa käynnistysvalitsinta.​

Vaihe 7⁚ Käytä Linuxia ja Windowsia rinnakkain

Kun olet asentanut Linuxin, voit käynnistää tietokoneen ja valita käyttöjärjestelmän, jota haluat käyttää.​ Voit käyttää Linuxia samanaikaisesti Windowsin kanssa ja nauttia molempien käyttöjärjestelmien eduista.​ Voit myös siirtää tiedostoja ja tiedostoja Windowsin ja Linuxin välillä tarpeen mukaan.​

Nyt olet valmis asentamaan Linuxin Windowsin rinnalle.​ Muista seurata ohjeita huolellisesti ja varmuuskopioida tiedostosi ennen asennusta.​ Onnea Linux-seikkailuun!​

By Admin