Turvakaukalo on erittäin tärkeä osa lapsen turvallista matkustamista autossa.​ Oikein asennettu turvakaukalo antaa parhaan mahdollisen suojan lapselle liikenneonnettomuuden sattuessa.​ Tässä artikkelissa kerromme, miten turvakaukalo asennetaan autoon oikein.​

1. Valitse oikea turvakaukalo

Ensimmäinen askel turvakaukalon asentamisessa on oikean kokoisen ja ikäiselle sopivan kaukalon valitseminen.​ Turvakaukaloja on erilaisia, jotka on suunniteltu eri ikäisille lapsille.​ Varmista, että valitset kaukalon, joka vastaa lapsesi ikää, kokoa ja painoa.​ Lue tarkasti turvakaukalon valmistajan ohjeet ja suositukset.​

2. Sijoita turvakaukalo oikeaan paikkaan

Turvakaukalo tulisi aina asentaa auton takaistuimelle.​ Takaistuin on turvallisin paikka lapselle matkustamisessa.​ Mikäli se ei ole mahdollista, voit asentaa kaukalon myös etumatkustajan paikalle, mutta muista aina kytkeä auton turvatyynyt pois päältä. Älä koskaan asenna kaukaloa etuistuimelle, jossa on aktiivinen turvatyyny.​ Varmista myös, että turvakaukalo on suunnattu oikeaan suuntaan ikä- ja kokosuositusten mukaan.​

3.​ Kiinnitä turvakaukalo oikein

Seuraavaksi tarkista, että turvakaukalo on kiinnitetty autoon oikein.​ Useimmissa turvakaukaloissa on turvavöihin tai ISOFIX-kiinnitysjärjestelmään sopivat kiinnitysmekanismit. Käytä aina autosi turvavöitä tai ISOFIX-kiinnikkeitä, älä käytä molempia samanaikaisesti.​ Tarkista kiinnitys aina ennen matkan alkua varmistaaksesi, että kaukalo on tukevasti kiinnitetty ja pysyy paikoillaan liikenteessä.​

4.​ Tarkista oikea asennuskulma

Turvakaukalon oikea asennuskulma on tärkeä lapsen turvallisuuden kannalta.​ Useimmissa kaukaloissa on kallistusmekanismi, jolla voidaan säätää kaukalon asentoa.​ Käytä valmistajan ohjeiden mukaista asennuskulmaa ja tarkista, että kaukalo ei ole liian pystyssä tai liian makuuasennossa.​ Oikea asennuskulma varmistaa, että lapsen pää ja niska pysyvät oikeassa asennossa matkustaessa.​

5.​ Varmista turvavyön oikea kiristys

Kun turvakaukalo on asennettu, tarkista vielä lopuksi, että turvavyö on kiristetty oikein.​ Varmista, että turvavyö on napakasti kiinni ja että siinä ei ole löysää.​ Vedä turvavyöä läheltä lonkkaluuta ja tarkista, että se pysyy tiukasti paikoillaan.​ Tarkista myös, että turvavöissä ei ole vääntymiä tai solmuja.

Noudattamalla näitä ohjeita voit varmistaa, että turvakaukalo on asennettu oikein ja lapsesi matkustaa turvallisesti autossa.​ Mikäli sinulle herää kysymyksiä tai epävarmuutta turvakaukalon asentamisesta, suosittelemme ottamaan yhteyttä asiantuntevaan lastenvaunujen ja turvaistuinten myyjään tai turvallisuusviranomaiseen.​

By Admin