WordPress on ilmainen ja avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä, joka on erittäin suosittu verkkosivustojen ja blogien luomiseen. Se on helppokäyttöinen ja tarjoaa monipuolisia toiminnallisuuksia, joten se sopii niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin käyttäjille. Tässä artikkelissa käymme läpi WordPressin asentamisen vaiheet.
Vaihe 1⁚ Webhotellin tai palvelimen valinta
Ensimmäinen askel WordPressin asentamisessa on valita sopiva webhotelli tai palvelin, joka tukee WordPressin käyttöä. Tärkeätä on varmistaa, että palvelin täyttää WordPressin vaatimukset, kuten PHP-version ja tietokantapalvelimen tukemisen. Suositeltavaa on myös valita palveluntarjoaja, jolla on hyvä asiakastuki ja nopea palvelin.
Vaihe 2⁚ WordPressin lataaminen
WordPressin voi ladata virallisilta verkkosivuilta osoitteesta www.wordpress.org. Siellä on saatavilla uusin versio WordPressistä. Lataa zip-tiedosto ja tallenna se omalle tietokoneellesi.
Vaihe 3⁚ Tietokannan luominen
Ennen WordPressin asentamista tulee luoda tietokanta, johon verkkosivuston tiedot tallennetaan. Tämä on yleensänistätarpeen tekemällä toimet webhostingpaneelin kautta. Tietokannan tiedot (kuten käyttäjänimi, salasana ja tietokantanimi) tulee laittaa talteen, sillä niitä tarvitaan myöhemmässä vaiheessa asennuksen aikana.
Vaihe 4⁚ WordPressin asentaminen
Siirry webhotellin tiedostojenhallintaan tai FTP-ohjelmaan ja pura aiemmin ladattu WordPressin zip-tiedosto haluamaasi kansioon. Voit käyttää cPanelia tai muuta hallintapaneelia ladattujen tiedostojen lataamiseen palvelimelle.
Avaa selaimessajabrowsing-lippua ja kirjoita osoiteriville verkkojasiakirjaan jahakembitoko-teanything/WordPress. Tämä käynnistää WordPressin asennuksen. Valitse haluttu kieli ja anna tietokannan tiedot (käyttäjänimi, salasana, tietokantanimi) asennusohjelmalle.
Asennuksen jälkeen sinun tulee määrittää sivuston perustiedot, kuten sivuston nimi, käyttäjänimi ja salasana. Tällä käyttäjänimellä ja salasanalla pääset kirjautumaan WordPressin hallintapaneeliin. Valitse myös, haluatko hakukoneiden indeksoivan sivustosi vai eikö.
Viimeistely
Nyt olet asentanut WordPressin ja voit alkaa luomaan ja muokkaamaan sivustosi sisältöä. Voit valita valmiin teeman tai luoda oman, ja lisätätarvitset laajennuksia plugins-kautta saadaksesi lisätoiminnallisuuksia sivustollesi. WordPressin käyttöönottoon kannattaa tutustua tarkemmin lukemalla dokumentaatioa tai ohjeet, ja tarvittaessa voit hyödyntää verkossa saatavilla olevia opetusvideoita.
WordPressin asentaminen ei ole vaikeaa, mutta se vaatii hieman teknistä osaamista; Jos kuitenkin kokee tämän liian haasteellisena, on aina mahdollista hyödyntää webkehittäjän tai -suunnittelijan palveluita avuksi WordPressin asennuksessa ja mukauttamisessa.