Kirjojen lukeminen ja kirjastojen käyttö on muuttunut merkittävästi teknologian kehityksen myötä.​ Perinteiset painetut kirjat ovat saaneet rinnalleen uuden muodon, nimittäin e-kirjat. E-kirjat ovat sähköisessä muodossa olevia kirjoja, joita voi lukea erilaisilla laitteilla, kuten tietokoneilla, älypuhelimilla ja tableteilla.​ Ne tarjoavat monia etuja perinteisiin painettuihin kirjoihin verrattuna;

E-kirjojen lataaminen ja käyttö

E-kirjoja voi ladata erilaisista verkkopalveluista, kuten kirjastoista ja verkkokirjakaupoista.​ Useimmat e-kirjapalvelut tarjoavat mahdollisuuden ladata kirjan määräajaksi omalle laitteelle.​ Suosittuja e-kirjapalveluita Suomessa ovat esimerkiksi Ellibs, Ebook Central ja VLeBooks.​ Näiden palveluiden kautta voit ladata ja lukea kirjoja omilla laitteillasi.​

E-kirjojen lataaminen onnistuu yleensä helposti sovelluksen tai ohjelman avulla, jonka voit ladata ilmaiseksi laitteesi sovelluskaupasta.​ E-kirjat voivat olla kopiosuojattuja, jolloin lukuoikeudet sidotaan käyttäjään tiettynä aikana.​ Tämä mahdollistaa esimerkiksi lainakirjojen käytön ilman, että ne levitetään laittomasti.​

E-kirjastot ja niiden tarjoamat palvelut

E-kirjastot tarjoavat yleisesti laajan valikoiman erilaisia e-kirjoja, äänikirjoja, e-lehtiä, videoita ja verkkokursseja.​ Voit hakea oman kirjastosi kokoelmatietokannasta tai selata kaikkien kirjastojen tarjontaa.​ Ennen kirjojen lainaamista ja varaamista sinun tulee rekisteröityä ja hankkia kirjastokortti, jonka avulla pääset käyttämään kirjastosi oman kokoelman.

Elisa Kirja on yksi Suomen suurimmista e-kirjojen ja äänikirjojen verkkokaupoista ja lukusovelluksista.​ Sieltä löydät tuhansia kirjoja eri kielillä ja aihealueilta.​ Voit myös tilata kirjoja lahjaksi tai hyödyntää Elisan asiakasetuja. Elisa Kirja tarjoaa helpon ja edullisen tavan nauttia lukemisesta ja kuuntelemisesta missä ja milloin vain.​

EKirjasto puolestaan on palvelu, joka kokoaa yhteen eri kirjastojen e-aineistot, kuten e-kirjat, äänikirjat, musiikkipalvelut ja elokuvat.​ Palvelun avulla voit etsiä aineistoa teoksen, tekijän tai asiasanan perusteella.​ Se on helppokäyttöinen tapa löytää haluamasi kirjat ja muut e-aineistot.​

E-kirjapalveluiden sovellukset

Kaikilla e-kirjapalveluilla on yleensä omat sovellukset, jotka on tarkoitettu iOs- ja Android-mobiililaitteille.​ Näitä sovelluksia voi ladata maksutta omalle laitteelle sovelluskaupasta.​ Sovellukset tarjoavat käyttäjille mahdollisuuden lukea e-kirjoja suoraan laitteelta ja hallinnoida omia lainoja ja varauksia.​

Sovellukset voivat kuitenkin vaihdella palvelukohtaisesti, joten esimerkiksi osa pdf-muotoisista teoksista ei välttämättä ole käytettävissä sovelluksessa.​ Palvelun kaikki kirjat ja muu aineisto löytyvät kuitenkin yleensä palvelun nettisivulta, joten voit käyttää palvelua myös suoraan selaimessa.​

E-kirjojen käyttö kirjastoissa ja korkeakouluissa

Kirjastot ja korkeakoulut tarjoavat myös mahdollisuuden käyttää e-kirjoja omien palveluidensa kautta.​ Esimerkiksi Finnasta voit löytää e-kirjoja oman korkeakoulusi Finna-näkymän kautta.​ Monet e-kirjapalvelut ovat integroitu Finnassa olevaan tietokantaan, jolloin voit tehdä hakuja yhdessä paikassa ja löytää haluamasi teokset nopeasti.​

E-kirjoihin pääseminen vaatii yleensä kirjautumisen korkeakoulun tai kirjaston verkkotunnuksilla.​ Tällöin sinulla on pääsy käyttää kyseisen organisaation tarjoamia e-kirjoja ja muita aineistoja.​

E-kirjojen laina-aika ja käyttöoikeudet

E-kirjojen laina-aika voi vaihdella palvelukohtaisesti.​ Yleisimmin laina-aika on joko 2 vuorokautta (1-3 yhtäaikaisen käyttäjän e-kirjat) tai 7 vuorokautta (rajattomien käyttäjämäärien e-kirjat); Joissakin tapauksissa e-kirjat voivat olla myös lainattavissa ilman erillistä laina-aikaa, kun taas selaimessa luettavia e-kirjoja voi lukea ilman erillisiä rajoituksia.​

E-kirjat palautuvat usein itsestään laina-ajan päätyttyä, eikä niistä yleensä aiheudu ylimääräisiä maksuja.​ Joissakin e-kirjapalveluissa on myös mahdollista palauttaa kirjoja ennen laina-ajan umpeutumista, jolloin seuraava asiakas pääsee lukemaan kirjaa.​ Käyttöoikeudet voivat vaihdella palvelukohtaisesti, joten kannattaa tutustua tarkemmin käyttöehtoihin ennen e-kirjan lainaamista.​

E-kirjat ‒ uuden ajan lukukokemus

E-kirjat tarjoavat käyttäjille monia etuja perinteisiin painettuihin kirjoihin verrattuna.​ Ne ovat kevyitä ja kulkevat kätevästi mukana esimerkiksi matkoilla.​ E-kirjoja voi lukea milloin vain ja missä vain, riippumatta siitä, onko fyysistä kirjaa mukana.​ Laajasta valikoimasta löytyy kirjoja eri aihealueilta ja eri kielillä, jolloin jokaiselle löytyy jotain kiinnostavaa.

E-kirjojen suosio on kasvanut huomattavasti viime vuosina, ja niiden käyttö tulee todennäköisesti yhä yleistymään.​ Ne tarjoavat uuden aikakauden lukukokemuksen, joka mahdollistaa helpomman ja monipuolisemman pääsyn kirjallisuuden maailmaan.​ E-kirjojen käyttö tuo kirjat lähemmäksi ihmisiä ja tekee lukemisesta entistäkin nautinnollisempaa ja saavutettavampaa.

By Admin