Harry Potter on brittiläisen kirjailijan J.​K. Rowlingin luoma fantasiakirjasarja, joka koostuu seitsemästä osasta.​ Ensimmäinen kirja, ″Harry Potter ja viisasten kivi″, julkaistiin vuonna 1997 ja sarja päättyi vuonna 2007 julkaistuun ″Harry Potter ja kuoleman varjelukset″ -kirjaan.​ Harry Potter -kirjasarja on tullut äärimmäisen suosituksi ympäri maailmaa ja sitä on myyty yli 500 miljoonaa kappaletta, mikä tekee siitä yhden kaikkien aikojen menestyneimmistä kirjasarjoista.​

Tarinan juoni

Kirjasarja kertoo nuoren orvoksi jääneen Harry Potterin seikkailuista velhojen ja noitien maailmassa.​ Harry saa tietää olevansa kuuluisan velhopariskunnan poika, jotka molemmat kuolivat taistellessaan pahaa ja mahtavaa tummien taikojen harjoittajaa Voldemortia vastaan.​ Harry Potter pääsee Tylypahkan noitien ja velhojen kouluun, missä hän oppii taikomisen salat ja kohtaa monia uusia ystäviä ja vihollisia.​ Kirjasarja seuraa Harryn kasvamista nuoresta pojasta seikkailujen sankariksi, joka kohtaa monia vaaroja ja ratkaisee monimutkaisia arvoituksia matkallaan.​

Rakastetut hahmot

Harry Potter -sarjassa on lukuisia ikonisia hahmoja, jotka ovat vanginneet lukijoiden sydämet.​ Harry Potter itse on nuori ja rohkea velho, joka ottaa kohtalonsa omiin käsiinsä taistellessaan pimeää taikuutta vastaan.​ Hänen ystävänsä Hermione Granger on älykäs ja rohkea tyttö, jolla on sydän paikallaan.​ Ron Weasley on uskollinen ystävä, joka tuo tarinaan huumoria ja seikkailumieltä.​ Lisäksi kirjassa on monia muita unohtumattomia hahmoja, kuten kouluvelho Dumbledore, pahamaineinen Severus Kalkaros ja Harryn pahin vihollinen Voldemort.​

Kirjallinen merkitys ja vaikutus

Harry Potter -kirjasarjalla on ollut merkittävä vaikutus sekä kirjallisuuteen että populaarikulttuuriin yleisesti.​ Kirjasarja on houkutellut valtavan määrän nuoria lukijoita ja inspiroinut monia heistä tarttumaan kirjan pariin, jotka eivät tavallisesti olisi välttämättä lukeneet.​ Harry Potter -kirjat vat myös nostaneet fantasiakirjallisuuden arvostusta ja suosio on kasvattanut myös fantasian kirjojen myyntiä yleisesti.​

Kirjassa käsitellään myös universaaleja teemoja, kuten ystävyyttä, rohkeutta ja hyvän ja pahan välistä taistelua.​ Tarina näyttää nuorille lukijoille, että vaikka maailmassa voi olla pahoja voimia, hyvyys ja ystävät voivat voittaa.​ Lisäksi kirjasarja on antanut äänen marginalisoiduille ja heikommassa asemassa oleville hahmoille, kuten orvoille ja köyhille.​

Populaarikulttuurin ilmiö

Harry Potter -kirjojen suosio on johtanut myös useiden elokuvasovitusten ja lisäksi myös spin-off -sarjoihin, kuten ″Fantastiset eläimet ja niiden olinpaikat″.​ Harry Potter -sarjan hahmot ja symbolit ovat osa populaarikulttuuria, ja Potter-maailma on saanut suuren fanipohjan ympäri maailmaa.​ Kirjasarjan fanit voivat osallistua erilaisiin Harry Potter -teemaisiin tapahtumiin, pukeutua velhoiksi ja taikovälineiksi, ja syventyä Rowlingin luomaan maailmaan.​

Harry Potter -kirjasarja on unohtumaton ja rakastettu tarina, joka jatkaa hurmaamista sukupolvesta toiseen.​ Se on inspiroinut lukemattomia ihmisiä ja jättänyt jälkensä kirjallisuuden historiaan.​

By Admin