Monet tietokoneen käyttäjät haluavat käyttää kahta näyttöä saadakseen lisää tilaa työskennellä tai nauttiakseen monen näytön tuomasta parannetusta moniajo- ja multitaskauskokemuksesta.​ Yleensä tämä edellyttää, että tietokoneessa on kaksi HDMI-lähtöliitäntää tai ainakin yksi HDMI-liitäntä ja toinen DVI- tai DisplayPort-liitäntä.​

Mutta entä jos tietokoneessa on vain yksi HDMI-liitäntä ja haluat käyttää kahta näyttöä?​ Onneksi on olemassa ratkaisu⁚ voit käyttää kahden näytön asetusta yhden HDMI-liitännän avulla käyttämällä erityistä HDMI-jakajaa tai HDMI-liitännän laajentajaa.​

HDMI-jakaja

HDMI-jakaja on laite, joka jakaa yhden HDMI-lähtösignaalin useampaan HDMI-tuloon. Tällöin voit liittää useita näyttöjä yhteen HDMI-lähtöliitäntään.​ HDMI-jakaja ei kuitenkaan luo itsenäisiä näyttöjä, vaan toistaa saman sisällön kaikille liitetyille näytöille.​

Yleensä HDMI-jakajassa on yksi HDMI-lähtöliitäntä ja kaksi tai useampi HDMI-tuloliitäntää. Voit yhdistää tietokoneen HDMI-lähtöliitännän HDMI-jakajan HDMI-lähtöön ja sitten liittää kaksi näyttöä HDMI-jakajan HDMI-tuloliitäntöihin.​ Tällöin sisältö näkyy kaikilla liitetyillä näytöillä samanaikaisesti.

HDMI-liitännän laajentaja

HDMI-liitännän laajentaja (kvadrantti) on toinen vaihtoehto, jolla voit käyttää kahta näyttöä yhden HDMI-liitännän avulla.​ Tämä laite mahdollistaa yhden HDMI-lähtösignaalin jakamisen kahteen itsenäiseen HDMI-tuloliitäntään.​ Toisin sanoen voit näyttää eri sisällön kahdella erillisellä näytöllä.

Yleensä HDMI-liitännän laajentajassa on yksi HDMI-lähtöliitäntä ja kaksi HDMI-tuloliitäntää. Aseta HDMI-liitännän laajennin tietokoneen HDMI-lähtöliitäntään ja liitä sitten kaksi näyttöä HDMI-tuloliitäntöihin.​ Voit nyt hallita jokaisen näytön asetuksia ja näyttöjen sisältöä erikseen.​

Asetusten määrittäminen

Kun olet liittänyt kaksi näyttöä yhden HDMI-liitännän avulla joko HDMI-jakajan tai HDMI-liitännän laajentajan avulla, sinun on määritettävä näyttöasetukset tietokoneessa. Tämä voidaan tehdä käyttöjärjestelmän asetuksissa.​

Windows-käyttöjärjestelmässä voit määrittää näyttöasetukset napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella tyhjää tilaa työpöydällä ja valitsemalla ″Näyttöasetukset″.​ Täältä voit valita, mitkä näytöt haluat kytkeä päälle ja asettaa niille oikeat resoluutiot ja näyttötilat.​

MacOS-käyttöjärjestelmässä voit mennä ″Järjestelmäasetukset″ -valikkoon ja valita ″Näytöt″.​ Täällä voit valita ″Järjestely″-välilehdeltä, miten haluat näyttöjen sijoittuvan ja mitä resoluutioita haluat käyttää.​

Yhteenveto

Kaksi näyttöä yksi HDMI on mahdollista saavuttaa käyttämällä joko HDMI-jakajaa tai HDMI-liitännän laajentajaa.​ HDMI-jakaja jakaa yhden HDMI-lähtösignaalin useampiin HDMI-tuloliitäntöihin, kun taas HDMI-liitännän laajentaja mahdollistaa yhden HDMI-lähtösignaalin jakamisen kahteen itsenäiseen HDMI-tuloliitäntään.​ Kun olet liittänyt näytöt, voit määrittää niiden asetukset käyttöjärjestelmän asetuksissa.​ Nyt voit nauttia monen näytön tuomasta lisätilasta ja parannellusta multitaskauskokemuksesta.​

By Admin