Jan Jalutsi (aiemmalta nimeltään Jan Stefan Moilanen) on yksi Suomen tunnetuimmista pankkiryöstäjistä, taparikollisista ja vankikarkureista.​ Hän on saanut ensimmäisen vankilatuomionsa jo nuorena 24-vuotiaana.​ Vuosien varrella Jalutsi on tutustunut lähes kaikkiin Suomen vankiloihin sekä lukuisiin ruotsalaisiin vankiloihin ja onnistunut pakenemaan lähes jokaisesta niistä.​ Hänet tunnetaan Pohjoismaiden tunnetuimpana karkurina.​

Jan Jalutsi on joutunut oikeuden eteen useita kertoja erilaisten rikossyytteiden vuoksi. Hän on ollut syytteessä muun muassa laittomasta uhkauksesta, pahoinpitelystä, huumausainerikoksista ja ampuma-aserikoksista. Vaikka Jalutsi on ollut osallisena vakavissa rikoksissa, hän ei ole koskaan halunnut tulla tunnetuksi sankarina tai antaa esimerkkiä kenellekään.​ Hän on ainoastaan halunnut kertoa oman tarinansa ja halunsa vapauteen.​

Jalutsi on kirjoittanut myös useita kirjoja, joissa hän kertoo rikoksistaan sekä vankilapaoistaan.​ Kirjat, kuten ″Ammattina vankikarkuri″ ja ″Tarinoita matkasellistä″, ovat herättäneet paljon kiinnostusta ja luoneet mielenkiintoa Jalutsin tarinaa kohtaan.​ Hänen elämänsä on ollut täynnä jännitystä ja seikkailua, ja hän onnistunut pakenemaan vankiloistaan melkein kuin elokuvien päähenkilö.​

Jan Jalutsin tarina on herättänyt niin paljon kiinnostusta, että hänestä on tehty dokumentteja ja hän on ollut mukana erilaisissa televisio-ohjelmissa.​ Hänen tarinansa on myös inspiroinut monia muita rikollisuudesta selvinneitä ihmisiä, ja hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa Ex-Criminals-ohjelman kanssa.​

On tärkeää muistaa, että Jan Jalutsi on tehnyt vakavia rikoksia ja kärsinyt niistä seuraukset.​ Rikollisuus ei ole hyväksyttävää, eikä Jalutsin tarinaa tule romantisoida.​ Kuitenkin hänen elämänsä ja rikostarinansa ovat herättäneet paljon mielenkiintoa ja ovat osa Suomen rikoshistoriaa.

By Admin