Parketin asentaminen ‒ Näin teet sen oikein

Yleistä parketin asentamisesta

Parketin asentaminen on suosittu ja tyylikäs valinta lattiamateriaaliksi.​ Parketin ominaisuudet tarjoavat pehmeän ja lämpimän tuntuisen alustan jaloille. Asennusprojekti voi olla kokonaisvaltainen parkettiremontti vanhan parketin vaihdon tai uusimisen yhteydessä.​ Tässä artikkelissa kerromme, miten parketin asentaminen onnistuu sujuvasti ja ammattimaisesti.​

Tarvittavat työkalut ja materiaalit

Ennen kuin aloitat parketin asentamisen, varmista, että sinulla on tarvittavat työkalut ja materiaalit valmiina.​ Tarvitset seuraavat työkalut⁚

  • Parketin sahaaminen⁚ saha
  • Asennusvälineet⁚ vasara, kynnet, ruuvimeisseli
  • Mittaustyökalut⁚ mittanauha, kulmamitta
  • Kiinnitysmateriaalit⁚ parkettiliima tai kiinnitystulpat
  • Kosteussulku⁚ kosteussulkumateriaali, esimerkiksi muovikalvo

Asennusvaiheet

Seuraavaksi käymme läpi parketin asennusvaiheet, joita kannattaa noudattaa tarkasti onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi.​

Valmistelu

Ennen parketin asentamista varmista, että lattian aluspinta on tasainen, kuiva ja puhdas.​ Poista tarvittaessa vanha lattiamateriaali ja tasoita pinta tarvittavilla tasoitteilla.​ Tarvittaessa asenna myös kosteussulku estämään kosteuden nousemista parkettiin.​

Mittaus ja leikkaaminen

Mittaa huolellisesti lattian pinta-ala ja laske kuinka paljon parkettilautoja tarvitset.​ Leikkaa parkettilaudat tarvittaessa oikeaan mittaan sahan avulla. Muista jättää liikuntasauma pienten kiilojen avulla, jotta parketti voi hieman elää lämpötilan ja kosteuden vaihtelun mukana.​

Aloitus ja asennus

Aloita parketin asentaminen huoneen pitkältä sivulta, jossa on vähemmän oviaukkoja.​ Käytä tarvittaessa parkettiliimaa tai kiinnitystulppia asennukseen. Asenna parkettilaudat tiiviisti toisiinsa lukkopontin avulla.​ Varmista, että laudat ovat suorassa ja tasaisessa linjassa.​

Viimeistely

Kun parkettilaudat on asennettu koko lattian alueelle, leikkaa tarvittaessa parkettilaudat sopivaan mittaan viimeisiä rivejä varten.​ Kiinnitä lopuksi listat reunoihin ja siisti lattia huolellisesti.​ Voit myös hioa ja viimeistellä parketin haluamallasi tavalla.​

Vinkkejä parketin asentamiseen

Seuraavat vinkit auttavat sinua onnistumaan parketin asentamisessa⁚

  • Aloita parketin asentaminen huoneen pitkältä sivulta, jossa on vähemmän oviaukkoja.​
  • Tarkista parketin tasaisuus ennen asennusta ja tarvittaessa tasoita alusta.
  • Jätä liikuntasaumaa parketin ympärille, jotta lattia voi elää lämpötilojen ja kosteuden vaihtelujen mukana.
  • Seuraa tarkasti parketin asennusohjeita ja varmista, että käytät oikeita työkaluja ja materiaaleja.​
  • Puhdista parkettilauta roskista ja pölystä ennen asennusta.​

Noudattamalla näitä vinkkejä voit varmistaa laadukkaan ja kestävän parkettilattian asennuksen.​

Parketin asentaminen voi vaikuttaa aluksi haastavalta, mutta oikeiden työkalujen, materiaalien ja asennustekniikoiden avulla se on mahdollista tehdä itsekin. Muista kuitenkin, että parketin asentaminen vaatii tarkkuutta, ammattitaitoa ja huolellisuutta. Jos et ole varma omista kyvyistäsi, on suositeltavaa kääntyä ammattilaisen puoleen.​

Toivomme, että tämä artikkeli auttoi sinua ymmärtämään paremmin parketin asentamista.​ Onnea parketin asennusprojektiisi!

By Admin